Jak vybrat?

01.01.2014 16:38

Jak vybrat ten správný obraz pro Vás? 

Jistě si každý tuto otázku položíte, chtěl bych Vám tedy ve stručnosti s výběrem pomoci.
Na začátek je potřeba mít promyšleno kam obraz umístíte.

1. Volba místnosti - Velikost místnosti hraje důležitou roli s výběrem rozměru obrazu. Pokud chci veliký obraz, musím na něj mít dostatečně prostornou místnost tak aby se na obraz dalo dívat z potřebné vzdálenosti a nebyl interiér zaplněn. Toto má pak za následek stísněný pocit pro obyvatele. Dále pak kolem obrazu by měl být prostor na stěně nejméně na stejnou šíři po obou stranách jako je samotný obraz. Lépe tak vynikne motiv a nebude narušován jinými linkami např. obložkami dveří, nebo oknem. Pokud máte nízké stropy, volte motiv na výšku, opticky se Vám místnost zvětší. Do dlouhé a úzké místnosti nebo chodby volte raději více obrazů malých rozměrů.

2. Volba barev - pokud máme zvolen rozměr obrazu a umístění je dalším prvkem volba barev. Pokud máme místnost např. chodbu bez oken, kde není dostatek světla, je potřeba volit světlé barvy. Naopak v prosklené hale, nebo obývacím pokoji mohu zvolit i černý motiv na bílé stěně. Ideální je volba kontrastů, nejlépe vynikne obraz v místnosti, pokud se jeho barva liší od barev nábytku a ostatního zařízení. Nikdy nevolte barvu obrazu podobnou jako stěny, obraz nebude na této stěně vypadat dobře. Výjimkou je bílá barva, bílý obraz na bílé stěně je ideální pokud chci upoutat pozornost na samotný motiv. Ten musí být naopak ve výrazné barvě černé nebo červené. Takovéhoto obrazu si všimne každý jako první když vstoupí do místnosti a to přeci chceme.

3. Volba motivu - toto je čistě na individuálním vkusu, ale platí zásadní pravidlo v zařizování interiérů a to " v jednoduchosti je krása". Nesnažte se proto vybírat obraz podle zaplnění plátna barvami. Naše obrazy jsou zaměřeny na minimalismus a čisté linie. Obraz v místnosti pak působí velmi čistě a vzdušně. Nebojte se kontrastů barev.