Působení barev

01.01.2014 16:36

Jak působí na člověka barvy? 

Jaký mají psychologický efekt na naše vnímání?

ČERNÁ
Černá barva v sobě obsahuje všechny barvy barevného spektra. Používá se často jako symbol hrozby či zla a je také velmi populární jako ukazovatel moci. Je spojována s postavami, které jsou záludné či negativní – např. ve filmech (Dracula, postavy zlodějů, vrahů či jiných filmových postav) nebo přímo s čarodějnictvím. Černá je také barvou smutku a smrti v mnoha kulturách (vyjma číny). Dále je spojována s neštěstím, ale také třeba se sofistikovaností, formalitou či sexualitou. Ve starém Egyptě černá barva reprezentuje život a znovuzrození. V módním průmyslu se černá barva často používá na optickou iluzi zeštíhlení.


BÍLÁ
Bílá barva symbolizuje čistotu a nevinnost. Navozuje nám iluzi prostoru, chladu, sterility či neutrálnosti. Místnosti vymalované nebo dominující bílou se zdají prostorné, avšak prázdné a neosobní. Bílé pláště personálu v nemocnicích navozují pocit sterility a čistoty.


ČERVENÁ
Červená barva je jasná a teplá barva, která evokuje silné emoce. Je spojována s pocitem lásky a tepla. Je barvou intenzivních emocí na obou extrémech - od lásky až po hněv či agresi.


MODRÁ
Modrá barva je velmi oblíbena pro mnoho lidí, častěji pro muže než ženy. Navozuje pocity klidu a vyrovnanosti. Je barvou uspořádanosti, systematičnosti, míru a poklidu, často ale taky smutku či lhostejnosti a odstupu. Často se využívá v pracovní oblasti jako dekorace či barva v kancelářích, kdy podněcuje k produktivitě. Tato barva nejméně podněcuje k chuti k jídlu. Modrá kuchyně, jídelna či prostírání a talíře se používají tehdy, kdy chce člověk zhubnout nebo přinejmenším nemít chuť k jídlu. Naopak, osvědčuje se pro lidi s vysokým tlakem, protože modrá barva snižuje jak pulz, tak i třeba tělesnou teplotu (samozřejmě ne o mnoho stupňů či hodnot).

ZELENÁ
Zelená barva je úzce spojena s přírodou, reprezentuje poklid, štěstí a zdraví, ale taky žárlivost. Podle některých výzkumů může zelená barva zlepšit u dětí schopnost číst. Je barvou plodnosti - v 15. století měli z tohoto důvodu nevěsty šaty zelené. Bylo zjištěno, že zelená barva navozuje u většiny lidí pocit uspokojení.


ŽLUTÁ
Žlutá barva je barvou k navození veselosti a tepla. Avšak je barvou, která je nejvíce únavná pro oči kvůli velkému množství světla, které odráží. Tato barva na pozadí počítače či papíru vede k oční únavě a v extrémních případech k horšímu vidění či zhoršení zraku. Žlutá barva taky evokuje pocity frustrace a hněvu. Podle některých výzkumů, malé děti více pláčou v místnostech natřených žlutou. Tato barva zvyšuje metabolismus. Je to barva, která poutá pozornost. Používá se proto často v dopravě, zvýraznění v textu při učení, reklamě či dopravním značení.


PURPUROVÁ
Purpurová barva je symbolem bohatství, důstojnosti, hodnosti a (královského) původu. Představuje moudrost a spiritualitu. Tím, že se v přírodě moc nevyskytuje, spojuje se s exotičností či nepřirozeností.


HNĚDÁ
Hnědá barva je barvou přírody, která evokuje pocity síly a spolehlivosti. Může navozovat pocity smutku a izolace. V člověku může navozovat taky pocity tepla, pohody a bezpečí. Spojuje se s přírodou a Zemí, konvenčností. Je taky barvou sofistikovanosti, inteligence.


RŮŽOVÁ
Růžová barva je světlou barvou a obvykle se spojuje s láskou a vztahy. Méně výrazné odstíny růžové mají uklidňující efekt.

Kolekce našich obrazů jsou záměrně voleny v barvách černé, bílé a červené. Jednak z důvodu kontrastů jednotlivých barev ale také z důvodů jejich významu. Výrazné kontrasty pomáhají lépe vyniknout danému motivu a  samotný tón barvy pak dodá ten potřebný pocit.

Černá = síla a moc, bílá = čistota a klid, červená = emoce a energie.